Pages

Untaian Hikmah

Kata-kata Yusuf Islam (Cat Stevens): ‘Budaya dan nilai hidup Barat adalah seperti sebuah kapal yang sedang tenggelam dan umat Islam sedang berebut-rebut membeli tiket untuk menaikinya’

Friday, October 24, 2008

Bahagian Sokongan Keluarga (BSK)Tahniah!

Ini suatu berita yang menggembirakan dan melegakan kepada semua. Mengapa? Bagi ibu tunggal, BSK akan menjadi salah tempat rujukan dan memohon bantuan setelah ditinggalkan suami tanpa nafkah. Kepada anak-anak, bantuan kewangan yang diberikan tentunya memberi suatu sinar cahaya harapan untuk mereka meneruskan pengajian agar tidak tercicir. Kepada suami pula, BSK akan membantu para suami untuk `menggalakkan' mereka menunaikan tanggungjawab yang dituntut oleh ajaran Islam untuk menanggung nafkah anak-anak dan isteri mengikut kemampuan sama ada secara `sukarela' atau `paksarela'.dipetik dari laman web : http://web7.bernama.com/bernama/v3/bm/news.php?id=366508


Malaysia Negara Islam Pertama Wujud Bahagian Sokongan Keluarga


PUTRAJAYA, 22 Okt (Bernama) -- Malaysia merupakan negara Islam pertama di dunia yang mewujudkan Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) bagi membantu usaha menguatkuasakan penghakiman atau perintah Mahkamah Syariah dalam kes hal ehwal kekeluargaan, terutamanya dalam perkara berkaitan nafkah dan hak penjagaan anak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata penubuhan BSK pada peringkat awal akan memberikan tumpuan kepada usaha membantu isteri bersama anak-anak meneruskan kehidupan selepas ditinggalkan suami tanpa nafkah akibat penceraian atau suami berkahwin lain.

"Bantuan akan diberikan kepada mereka yang membuat permohonan kepada BSK seperti bantuan kewangan untuk menampung keperluan persekolahan anak-anak terutamanya kepada ibu yang tidak bekerja," katanya kepada pemberita selepas melancarkan penubuhan BSK di sini, Rabu.

Beliau berkata BSK juga akan menyediakan khidmat nasihat dari aspek perundangan untuk membantu isteri mendapatkan nafkah daripada suami.

"Ini kerana terdapat banyak kes suami degil dan engkar untuk membayar nafkah walaupun menerima perintah mahkamah dan ada juga kes yang suami tidak mempunyai kemampuan untuk membayar nafkah berkenaan," katanya.

Ahmad Zahid berkata BSK juga akan menjadi moderator kepada agenda penyelesaian masalah di kalangan masyarakat Islam kerana tidak mahu kes-kes yang lambat diselesaikan, memberi kesan terhadap imej Islam.

Setakat ini terdapat 629 daripada 16,706 kes tuntutan nafkah yang direkodkan sebagai nafkah tidak diterima selepas penghakiman.

Pada majlis itu Ahmad Zahid turut menyaksikan penyampaian sumbangan cek RM500,000 oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan yang diwakili setiausahanya Datuk Che Mat Che Ali kepada Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) Datuk Ibrahim Lembut.

BSK yang diwujudkan di bawah JKSM mempunyai 96 kakitangan yang akan ditempatkan di seluruh negara.
Syariah Paksi Keadilan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails