Pages

Untaian Hikmah

Kata-kata Yusuf Islam (Cat Stevens): ‘Budaya dan nilai hidup Barat adalah seperti sebuah kapal yang sedang tenggelam dan umat Islam sedang berebut-rebut membeli tiket untuk menaikinya’

Monday, August 18, 2008

Lafaz cerai suami Nora Danish sah

Lafaz cerai suami Nora Danish sahKUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam, mengesahkan lafaz cerai diucapkan suami pelakon sitkom komedi Puteri, Nora Danish pada Februari dan Jun lalu sebagai sah dan memutuskan pasangan itu bercerai dengan talak dua.

Hakim Syarie, Ahmad Irwan Ismail membuat keputusan itu selepas mengesahkan dua lafaz talak oleh suami Nora, Rizal Ashram Ramli, 32, berbunyi 'I ceraikan you' pada Februari dan 'Saya ceraikan awak' pada Jun lalu sebagai sah.

Malah, plaintif juga mengakui waras ketika melafazkan kata-kata itu.

Bagaimanapun, Nora yang mengandung kira-kira tiga bulan akan tamat tempoh edahnya selepas melahirkan anaknya pada awal tahun depan.

Nora, 26, hadir di mahkamah memakai baju kurung merah jambu bersama ibunya dan kelihatan tenang sepanjang prosiding manakala Rizal Ashram hadir ditemani rakannya mengenakan kot berwarna hitam.

Pada 10 Julai lalu, Rizal yang juga anak bekas Menteri Besar Perak, Tan Sri Ramli Ngah Talib memberitahu mahkamah dia pernah melafazkan cerai terhadap Nora sekitar Februari, tetapi merujuk semula selepas mendapat nasihat seorang ustaz.

Ahli perniagaan itu juga memberitahu mahkamah dia sekali lagi melafazkan cerai menerusi telefon bimbitnya dalam keadaan sedar ketika Nora di rumah.

Ketika menjawab soalan hakim mengenai keadaannya ketika lafaz cerai disebut oleh Rizal Ashram, Jun lalu, Nora memberitahu mahkamah ketika itu kandungannya berusia dua bulan.

Pasangan itu bernikah pada 20 Jun 2006 di Sime Darby Convention Centre, Sri Hartamas di sini. Selain terkenal dengan drama Puteri, Nora pernah berlakon dalam drama dan telemovie seperti Pendekar 5, Cinta KLCC, Gadis Cuci dan Celak Pak Andam.

dipetik daripada Berita Harian Online
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Nasional/20080812234100/Article/Ini adalah salah satu contoh kes Ithbat cerai iaitu suatu proses pengesahan lafaz cerai yang dibuat oleh suami diluar mahkamah. Mahkamah akan merujuk kepada lafaz yang dibuat oleh suami sama ada soreh atau kinayah.

Dalam kes Nora Danish, lafaz yang dibuat oleh suami ialah lafaz iaitu `I ceraikan you' dan `saya ceraikan awak'.

Talak umumnya terbahagi kepada dua, iaitu talak soreh yang tidak memerlukan niat dan talak kinayah yang memerlukan niat.

Apa perbezaan jika suami lafaz `aku rela ceraikan awak', adakah jatuh talak? Dalam satu kes syariah, Mohamad Md Ali lwn Roslina Mohd Yusof, Mahkamah Syariah memutuskan bahawa tidak jatuh talak. Apa yang berlaku ialah suami rela menceraikan isterinya atas andaian isterinya telah benci kepadanya, dan ingin meminta persetujuan cerai darinya. Kata-kata suami `aku rela ceraikan awak' boleh dimaksudkan menyerahkan perceraian kepada isteri jika ia mahu. Ianya seperti bermaksud `aku rela ceraikan engkau jika engkau mahu kerana engkau benci padaku'. Namun hakikatnya ialah suami tidak berniat untuk bercerai dan tidak benci malah masih sayang kepada isteri. Oleh itu, Mahkamah memutuskan berdasarkan prinsip Al-Tawfid fi al-Talak, tidak sabit talak.


suriaterang


p/s : Salam Ramadhan Al-Mubarak buat semua pengunjung blog ini...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails